Sos farmerski

A z miesiąc temu oglądałam na National Geographic program pt. "Fabryki smaku". Nie będę się rozpisywać o czym jest, wiem że czytają mnie mądre głowy :). I w jednym z odcinków pokazywali właśnie produkcję sosu farmerskiego. No od razu wiedziałam, że ten sos wyląduje u mnie na blogu. Poszperałam trochę na amerykańskich stronach, pokombinowałam i jest. Jest świetny. Póki co wykorzystałam go do zrobienia surówki. Wyszło super.


Składniki:
pół szklanki majonezu
pół szklanki śmietany 12%
pół szklanki maślanki
1 łyżka poszatkowanego koperku
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
1 łyżeczka poszatkowanej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Wszystkie składniki wrzucamy do większego słoika, zamykamy go i energicznie mieszamy. Wkładamy do lodówki. 

Komentarze