Sos tatarski z kaparami

Ostatnio częściej zaglądam do książek kucharskich z polską kuchnią. A jak kuchnia polska to (u mnie) Hanna Szymanderska. Każda potrawa, jaką dotychczas robiłam wg jej przepisu, była dokładnie taka jak trzeba. Wyszperałam parę dni temu przepis na sos tatarski z kaparami. Zrobiłam, zjadłam, publikuję. Pyszny. Na najbliższe święta będzie jak znalazł. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam.


Składniki:
5 korniszonów
1 szalotka
1 łyżka kaparów
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
1 łyżka poszatkowanego szczypiorku
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Korniszony i szalotkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone w mniejsze kawałki kapary, zioła, majonez, jogurt i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.

Komentarze