Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami

To było pyszne. Ta sałatka ma niewiele składników, ale są one tak intensywne w smaku, że to w zupełności wystarczy. Piszę tutaj o parmezanie, suszonych pomidorach i winegrecie. Na samą myśl o nich, mam ślinotok. Sałatkę zjadłam bez okazji, chyba na drugie śniadanie, w mig. 
My dostał do pracy taką samą sałatkę, ale w gratisie dostał jeszcze czarne oliwki.


Składniki:
1 sałata rzymska mini
5 suszonych pomidorów
mały kawałek parmezanu
parę liści bazylii
pół łyżeczki siemienia lnianego (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy extra virgin
pół łyżeczki soku z cytryny 
sól
pieprz
(przepis na 1 dużą porcję)

Oliwę wlewamy do małego słoiczka, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz, zamykamy i energicznie mieszamy. Z sałaty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści, resztę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich suszone pomidory, liście bazylii, siemię i parmezan starty obieraczką do warzyw. Wszystko zalewamy sosem, mieszamy i od razu jemy.

Komentarze