Sałatka z ziemniakami, ziołami i musztardą francuską

Miały być chyba na ognisko. Ognisko skończyło się grillem, ale to przecież nic nie szkodzi. Wyszły super. Musztarda francuska spasowała tam idealnie. I nie oszczędzajcie na ziołach, one też robią tam sporą robotę.



Składniki:
1,5 kg średnich ziemniaków (ja użyłam młodych)
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy francuskiej
1 czubata łyżka majonezu
sól
pieprz

Ziemniaki myjemy, zeskrobujemy z nich skórę (jeżeli używamy starych, obieramy z nich skórę), gotujemy do miękkości, przecedzamy i odstawiamy. W dużej misce mieszamy ze sobą jogurt, majonez i musztardę, dodajemy do tego pokrojone na pół ziemniaki, poszatkowane zioła, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sosu wyszło za mało, można spokojnie do całości dolać jogurtu. Sałatkę wkładamy do lodówki, żeby się przegryzła.

Komentarze