Ogórki w kurkumie i curry

Od paru dni w końcu przetwarzam. Na pierwszy strzał poszły ogórki w tytułowej zalewie. Jadłam coś podobnego gdzieś kiedyś i postanowiłam to odtworzyć. Wyszły super. Były dobre właściwie już na drugi dzień. Z tej ilości składników wyszło mi 9 średnich słoików.


Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
3 duże cebule
2 łyżki soli

zalewa:
2 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
2 łyżki kurkumy
2 łyżki curry
8 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
główka czosnku 


Z octu, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę - wszystko pakujemy do garnka i gotujemy jakieś 2 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę i curry, ząbki czosnku, wyłączamy gaz i dostawiamy.
Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w grubsze plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do ogórków i zasypujemy solą, odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wylewamy z nich wodę (nie za dokładnie, trochę wody musi zostać). Do ogórków i cebuli wlewamy odcedzoną zalewę, wszystko dokładnie mieszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy warzywa, wlewamy zalewę i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy.

Komentarze