Ogórki konserwowe

Zrobione już któryś raz z kolei, ale jakoś nigdy nie wylądowały na blogu. Proszę więc bardzo, oto i są. Jeżeli chodzi o rodzaj gorczycy, możecie użyć białej, ja w domu znalazłam jedynie czarną, dlatego wylądowała w słoikach. Z tej ilości składników wyszło mi 9 średnich słoików. Różnie to może u Was wyjść, wszystko zależy od wielkości ogórków, kształtu słoików, itd. Zalewę zresztą zawsze można dorobić.


Składniki:
1-1,5 kg małych ogórków
    2 litry wody
    1 szklanka octu 10%
      1 czubata łyżka soli kamiennej
            2 łyżki cukru
              1 duża marchewka pokrojona w grubsze plasterki
                około 9 ząbków czosnku
                  około 9 liści laurowych
                    około 18 ziaren ziela angielskiego
                      9 małych kawałków korzenia chrzanu
                        kilka łodyg kopru 
                        gorczyca

                        Ogórki dokładnie myjemy, odstawiamy. Słoiki i zakrętki wyparzamy. Wodę, ocet, sól i cukier wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Do słoików wrzucamy po 2 plasterki marchewki, po 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym, 2 zielach angielskich, 1 kawałku chrzanu, 1 łodydze kopru i paru ziarenkach gorczycy. Słoiki uzupełniamy o ogórki. Wszystko zalewamy zalewą, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut. Po pasteryzacji można słoiki odwrócić do góry dnem. Gotowe ogórki odstawiamy na minimum 2 tygodnie.

                        Komentarze