Dżem morelowy

Nie lubię moreli. Parę dni temu kupiłam jedną sztukę, dla córy, niech próbuje nowych smaków. Zanim dałam jej pierwszy kawałek, spróbowałam ja. Kawałeczek. 5 minut później byłam z powrotem w warzywniaku, po kolejne 4 kg. Parę dni później kupiłam 2. Ja nie wiem co się w ogóle stało. Pyszne! A dżem, jeszcze lepszy. Róbcie od razu z podwójnej porcji. Z tej ilości składników wyszło mi 6 słoiczków (po ok. 180 g każdy).


Składniki:
2 kg moreli
500 g cukru (lub więcej)

Morele myjemy, pozbywamy się z nich pestek, przekrawamy na pół, wrzucamy do naczynia z grubym dnem. Wsypujemy do nich cukier, mieszamy. Smażymy na małym ogniu do redukcji płynów, aż do uzyskania gęstego dżemu (pamiętajcie, że po ostygnięciu dżem jeszcze zgęstnieje). Często mieszamy. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem.

Komentarze