Sałata lodowa z malinami i serem białym

Parę dni temu udało mi się dorwać wiejski ser (coś w stylu sera korycińskiego). Ser tak genialny, że zjedliśmy go właściwie w 2 dni (plan przewidywał przynajmniej tydzień). Jedną z potraw była właśnie tytułowa sałatka. Żenialik.


Składniki:
pół sałaty lodowej
2 garści malin
150-200 g twardego białego sera (np. korycińskiego)
1 mała czerwona cebula
1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika
2 łyżeczki oliwy extra virgin
pół łyżeczki octu balsamicznego
sól
pieprz

Sałatę kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do niej maliny, pokrojony w dużą kostkę ser, pokrojoną w półplasterki cebulę i słonecznik. Całość polewamy oliwą i octem, doprawiamy solą i pieprze, mieszamy. Jeżeli udało Wam się dostać bardzo słodkie maliny, możecie dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny.

Komentarze