Sałatka z jajkami, ogórkiem i tuńczykiem

Świąteczna. Też. Zjedliśmy ją dziś na śniadanie, świąteczne - w końcu mam urodziny. Zioła robią tutaj dobrą robotę, nie pomijajcie ich. Tymczasem uciekam, dziś zdecydowanie mam co robić :).


Składniki:
5 jajek
1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju)
pół zielonego ogórka lub 1 większy gruntowy
pół małej cebuli
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Ogórki, obieramy, kroimy wzdłuż na 4 części, wycinamy pestki, kroimy w kostkę, wrzucamy do jajek. Dodajemy do tego, odsączonego tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowane zioła, majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. 

Komentarze