Pieczone leczo

Moja ekipa to właściwie sami mięsożercy. Wiedząc o tym, że nawiedzą mnie w sobotę wieczorem, upiekłam dla nich leczo. Powiem tak - upiekłam za mało.


Składniki:
750 g ulubionej kiełbasy
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonej chili
2 liście laurowe
sól
pieprz
(przepis na 4-5 porcji)

Kiełbasę kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy bez oleju do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy do tego papryki świeże pokrojone w paski, papryki mielone, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy resztę składników, mieszamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 25 minut w 180 stopniach. Ostatnie 5 minut można piec bez pokrywki.

Komentarze