Kakaowa owsianka z bananem i orzechami

Ależ miałam długą przerwę w tego typu śniadaniach. A to zbrodnia, wiadomo, bo zdrowe, pożywne, rozgrzewające. W domu zawsze mam gdzieś schowane płatki owsiane, kakao, czasami bywa gdzieś i banan. Nie było więc innej opcji jak ta. 


Składniki:
1 szklanka mleka
5 łyżek płatków owsianych
1 mały dojrzały banan
2 obrane orzechy włoskie
1 łyżeczka naturalnego kakao
pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego
(przepis na 1 porcję)

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego płatki i banana pokrojonego w kostkę. Całość gotujemy około 10 minut, płatki muszą wchłonąć mleko. Pamiętajcie o częstym mieszaniu płatków. Pod koniec gotowania wsypujemy kakao, mieszamy. Gotową owsiankę przekładamy do miski, posypujemy pokruszonymi orzechami i siemieniem lnianym.

Komentarze