Musztarda

Pierwszy raz domową musztardę jadłam jakoś z rok temu. W smaku niczym nie odbiegała od tej sklepowej. Jeżeli macie ochotę poeksperymentować, zróbcie taką w domu. Ja zrobię następnym razem z rozmarynem. Jeżeli chodzi o kolor i konsystencję, starałam się uzyskać taki efekt jak jest przy okazji mojej ulubionej musztardy Horcice. Na pewno ją znacie :).


Składniki:
150 g białej gorczycy
50 g czarnej gorczycy
250 ml octu winnego
150 ml wody
1 łyżka miodu
sól
pieprz
(przepis na 3 małe słoiczki)

Gorczyce zalewamy wodą i octem, odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie wrzucamy ją razem z płynem do blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy. Jeżeli musztarda wyszła za gęsta, dolejcie więcej wody. Jeżeli chodzi o długość miksowania to zróbcie to po swojemu. Niektórzy wolą w musztardzie czuć kawałki gorczycy, inni wolą gładką konsystencję. Ja miksowałam około 2 minut, z krótkimi przerwami.

Komentarze