Herbata z lipy z miodem

Nie wiem na ile ten napój faktycznie ratował mnie podczas ciąży, gdy łapało mnie przeziębienie. Fakt jest taki, że żadnych leków nie musiałam brać. Dodatkowo piłam coś, co było najnormalniej w świecie smaczne. Obecnie trwa sezon wiadomo jaki, więc jeżeli macie ochotę na coś rozgrzewającego to ten napój jest właśnie dla Was. 


Składniki:
1 l wody
4 torebki lipy 
5 plastrów imbiru (średniej grubości)
1 cytryna
2 łyżki miodu
4 goździki

Wrzątkiem zalewamy torebki lipy, parzymy 10 minut, dodajemy od razu imbir i goździki. Po tym czasie z naparu wyciągamy lipę i odstawiamy go na chwilę do lekkiego ostygnięcia (chodzi o to, żeby za wcześnie nie dawać miodu, który w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości). Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę i miód. Dokładnie mieszamy. 

Komentarze