Tarator - chłodnik z ogórkami i orzechami

A nawet nie wiem jak do niego dotarłam. Wiem natomiast, że zmusiły mnie do tego obecne upały. Zupa ładnie schłodziła się przez noc i na drugi dzień była jak znalazł. Róbcie, róbcie. 


Składniki:
400 ml jogurtu greckiego
3/4 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej
5 ogórków gruntowych
1 duży ząbek czosnku
pół pęczka koperku
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka oliwy extra virgin
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
(przepis na 2-3 porcje)

Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy nasiona, kroimy w kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wodę, olej i sok z cytryny. Wrzucamy do niej pokrojone ogórki, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki na paręnaście godzin. Przed podaniem posypujemy kawałkami orzechów.

Komentarze