Pieczone kotlety z soczewicy

Jakiś czas temu My pałętał się po Rosji z chłopakami z naszej ekipy. I jak to na nich przystało... mięso, mięso, mięso. Zajadali się np. czasami śniadaniami, w których było mięso z mięsem, sałatka z mięsem i zupa z mięsem (tak, wieeem, musieliście robić zapasy). I tak jak nie mam wpływu na to co w domu je reszta, zdecydowanie mam wpływ na to co je mój mąż. On z kolei wiedział co go czeka, więc niechętnie wracał do domu. Nie mogłam go więc zawieźć i uraczyłam go kotletami z posta. I wiecie co? Zjadł je bez marudzenia. 


Składniki:
2 szklanki czerwonej soczewicy
1 marchewka
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
pół szklanki otrębów żytnich
pół łyżeczki curry
duża szczypta mielonego imbiru
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na około 20 kotletów)

Soczewicę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy 20 minut, odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i starte na grubych oczkach marchewkę i cukinię. Całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Do miski wrzucamy soczewicę (którą wcześniej dokładnie odciskamy z wody), warzywa, jajko, otręby, poszatkowaną natkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, układamy je na blasze na papierze do pieczenia, skrapiamy lekko olejem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia kotlety można obrócić. 

Komentarze