Sos z orzechów ziemnych

Od czasu do czasu korzystamy w domu z grilla elektrycznego. Grillujemy na nim cukinię, cebulę, kapustę pekińską, czasami pieczarki lub paprykę. Bywa też mięso, a jakże, najczęściej piersi z kurczaka lub indyka. Zawsze wydawało mi się, że do tego typu mięsa będzie pasował sos orzechowy. Zrobiłam go więc, zjedliśmy do dna. Genialny. I jedna uwaga: masło orzechowe, które do niego zrobiłam, specjalnie nie miksowałam na gładką masę. Wy zróbcie/użyjcie jakiego tam chcecie - byle było dobrej jakości.


Składniki:
3/4 szklanki masła orzechowego
pół szklanki wody 
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 rozdrobniony ząbek czosnku
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta mielonej chili

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, dolejcie więcej wody. 

Komentarze

  1. mam paczkę orzechów ziemnych, niesolonych. czy to też się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ja tylko takich używam do masła.

      Usuń

Prześlij komentarz