Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami

Tak mogłabym gotować codziennie i każdemu (kogo lubię). Jakiś czas temu zrobiłam kurczaka w podobnym sosie i postanowiłam to samo zrobić z rybą. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. My się chyba trochę w d poprzewracało, bo usłyszałam właśnie: "dobre, ale sos taki zwyczajny". Chociaż w sumie lepiej to, niż: "lepsze byłoby z krową".


Składniki:
250 g polędwicy z dorsza
10 czarnych oliwek (ja użyłam kalamata)
1 puszka krojonych pomidorów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki oregano
parę liści bazylii
szczypta mielonej słodkiej papryki
szczypta mielonej ostrej papryki
szczypta cukru
pół łyżeczki octu winnego
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 2 małe porcje)

Dorsza doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do zrumienienia. Wlewamy pomidory, dodajemy oregano, mieloną paprykę, cukier, ocet, sól, pieprz, oliwki, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Dorsza zanurzamy w sosie, patelnię przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 7 minut (w zależności od grubości polędwicy). Pod koniec dodajemy liście bazylii. Przed podaniem można jeszcze skropić odrobiną oliwy extra virgin. 

Komentarze

  1. Witaj Moniko, ja robię podobnie rybę, tylko bez oliwek za to z tartą cukinią, takie danie a la italiana ale za to przepyszne, pozdrawiam, Majka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty Majka zawsze masz dobre pomysła :). Biorę.

      Usuń
  2. Trochę taka włoska wersja dorsza :) Wspaniała!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz