Pomidorowa pasta z makreli

Szprotki w pomidorach wielbię. Wybieram zawsze sprawdzone, z dobrym składem, kupuję tylko od jednego producenta. Lubię je na śmierć rozdrobnić widelcem, położyć na pieczywie, dodać czerwoną cebulę i ogórek. I tak, mając w domu makrelę, postanowiłam zrobić z niej pastę, która będzie mi przypominała rozdrobnione na śmierć szprotki. Wyszło pięknie. 


Składniki:
1 wędzona makrela
1 mała czerwona cebula
1 ogórek kiszony
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Makrelę dokładnie obieramy z ości i skóry, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę cebulę i ogórek, koncentrat, jogurt, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Jeżeli macie ochotę, możecie do kanapek z pastą dołożyć dodatkowo koperek. 

Komentarze

  1. Bardzo lubię pastę z makreli, takiej czerwonej wersji jeszcze nie próbowałam :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast sztucznego koncentratu proponuję przecier pomidorowy. Zdrowszy i smaczniejszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co jest złego w koncentracie? Proszę o namiary na jakieś mądre źródło, chętnie się douczę. Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz