Koktajl z dyni, gruszki i fig

Boszsz, kiedy ja w końcu wykończę te dynie? Na razie ogarnęłam jedną (ledwo), przede mną walka z jeszcze jedną. Bardzo lubię warzywa z serii "leżało to wziąłem", ale dynie mnie przerastają. A tymczasem polecam na śniadanie pożywny i zdrowy koktajl. A po co ostropest? Bo jest genialny na wątrobę. Polecam wprowadzić go w swój jadłospis. A figi dorzuciłam, ponieważ zostało mi jeszcze parę sztuk z wakacji z Chorwacji. Możecie je zastąpić daktylami lub miodem.


Składniki:
250 ml mleka (można użyć roślinnego)
1 szklanka dyni pokrojonej w średnią kostkę (ja użyłam dyni prowansalskiej)
1 gruszka
3 suszone figi
1 łyżeczka mielonego ostropestu (opcjonalnie)
(przepis na 2 porcje)

Obraną i pokrojoną w kostkę dynię, figi, mleko i ostropest wrzucamy do blendera. Z gruszki wycinamy gniazdo nasienne i dodajemy ją do dyni. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu. 

Komentarze