Wegetariańskie leczo z oliwkami

Pyszne. Zielone oliwki idealnie uzupełniają resztę smaków, pasują do wszystkich składników z przepisu. Od razu się wytłumaczę skąd ten scyzoryk na zdjęciu. A do konkursu, a jakże. Mając dobre doświadczenia z Victorinoxem, z wielką przyjemnością ulokuję ich logo w poście. Co do dobrych doświadczeń, napiszę o tym przy okazji kolejnego przepisu. Dodatkowo My jest bushcraftowcem, więc nie było opcji pominięcia konkursu ze scyzorykiem. Tak tak, jestem żoną psychola. A co do samego konkursu, chodzi o inspirację na zachowanie wakacyjnych smaków. Temat każdy będzie interpretował po swojemu, znając życie. Ja sobie pomyślałam, że leczo jest dobrą opcją na zawekowanie wakacyjnych warzyw i zabranie ich np. na wakacje lub schowanie po prostu na zimę do spiżarni. I już.


Składniki:
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
15 zielonych wydrylowanych oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
pół szklanki wody
3 gałązki świeżego tymianku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
szczypta mielonej ostrej wędzonej papryki
1 liść laurowy
sól
pieprz
oliwa
(przepis na 4 porcje)

Cukinię kroimy w półplasterki, papryki w większą kostkę, cebulę w mniejszą kostkę, czosnek rozdrabniamy. Wszystkie warzywa i liść laurowy wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do nich passatę, sok z cytryny, wodę, oliwki, przyprawy i liście tymianku. Gotujemy 15 minut. Jeżeli leczo wyszło za rzadkie, wystarczy odparować płyn, jeżeli za gęste, można dolać więcej wody. 
#MyVictorinox

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Komentarze

Prześlij komentarz