Domowa nutella

Jakiś czas temu moja gliwicka mama zapytała czy może zrobić masło orzechowe z orzechów laskowych. Powiedziałam, że tak, a i owszem. Kombinowałam jednak parę dni i przypomniało mi się, że najlepiej wykorzystać te orzechy do domowej nutelli. Tym bardziej, że przymierzam się do niej już od dłuższego czasu. Nie przypomina w smaku nutelli sklepowej, ale to naprawdę nie jest problem. Znam parę osób, które po zjedzeniu tej domowej, nie chciały już wracać do oryginału.



Składniki:
200 g orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu (lub więcej, wedle potrzeb)
szczypta soli

Orzechy pieczemy chwilę w piekarniku w 180 stopniach, uważajcie żeby ich nie spalić. Potem od razu przekładamy je do czystej ściereczki i mocno pocieramy, powinna z nich ładnie zejść skórka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Orzechy mielimy tak, jak w przypadku masła orzechowego. Ja najpierw mielę je w robocie kuchennym z nożem, dopiero potem w blenderze. 
Wracając do nutelli, wszystkie składniki miksujemy w blenderze, tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Jedni wolą wersję bardziej zmiksowaną, inni wolą wyczuwać kawałki orzechów. Zobaczcie jaka opcja będzie Wam pasować. 

Komentarze

  1. Uwielbiam takie kremy 'homemade'. Mają swój niepowtarzalny smak i urok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo może stać taka nutella w lodówce? Keidyś zrobiłam dla Synka i po kilku dniach pojawiła się pleśń ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że max tydzień, nie mam jeszcze doświadczenia. Zobaczymy.

      Usuń

Prześlij komentarz